U-interface
De tweedraads ISDN-interface van de lokale centrale die is getermineerd op de locatie van de ISDN-klant.
UM
Unified Messaging
Met UM worden SMS, fax, e-mail en andere berichtenformaten naar elkaar omgezet. Zo worden chatdiensten als ICQ gekoppeld aan SMS-services of worden webdiensten met SMS verbonden. Hierdoor ontstaan uitgebreide berichtendiensten die meerdere uiteenlopende formaten met elkaar kunnen verbinden.
UMTS
Universal Mobile Telecommunications System
Een technologie met een 2 Megabit bandbreedte. UTMS wordt vaak aangeprezen als de derde generatie mobiele telefonie. Er zijn nog meer antennes nodig dan voor GSM. Via UMTS kunnen hoogwaardige signalen worden ontvangen, wat vooral voor video uitkomst biedt. Maar ook internetverbindingen worden hiermee betrouwbaarder.
Unbundled local loop
De concurrent van bijvoorbeeld KPN huurt de koperdraad die loopt van de huiskamers naar de lokale nummercentrale van de KPN.
Universal Service Obligation
Verplichte vorm van algemene dienstverlening voor elke aanbieder van telecommunicatie.
Uplink
Het verzenden van data van de aarde naar een satelliet. Tegenovergestelde van uplink is downlink (datazending van satelliet naar de aarde). Diverse bedrijven verkopen uplink- en downlink-diensten aan televisiestations en (telecommunicatie)bedrijven.
UPO module
Met de UPO module kan de NCP-ISDN kaart gebruikt worden op zowel directe ISDN-aansluitingen (SO) als ISDN-aansluitingen van een PABX (UPO). Hierdoor is het mogelijk om beide interfaces te ondersteunen zonder dat de configuratie hoeft te worden gewijzigd.
UPT
Universal Personal Telecommunication
Mogelijkheid om alle gesprekken voor een bepaald telefoonnummer op een eigen toestel te ontvangen.