T9
Functie die de snelle invoer van teksten in sms"jes of mms-"jes mogelijk maakt. Hierbij hoef je elke cijfertoets slechts één keer in te drukken. De T9-software stelt dan via het ge�ntegreerde lexicon een aantal mogelijke woorden aan je voor.
TAPI
Telephony Applications Programming Interface
Standaard van Intel en Microsoft voor integratie van computer en telefoon. Praktisch gelijk aan TSAPI. Kan ook overweg met video.
Telecommunications Act
Een Britse wet uit 1984 die de liberalisering van de telecommunicatie-industrie en -markt regelt in de UK.
Telemarketing
Marketingmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van telefoons (vast of mobiel). Een bedrijfstak die zich specialiseert in telemarketing zijn de call centers.
Televoting
Stemmen per telefoon.
Telex
Oud en duur communicatiesysteem waarbij de verzender tekst intikt en een apparaat bij de ontvanger de tekst na verzending automatisch uittikt. Maakt gebruik van het aparte telexnet.
Terminaladapter
ISDN customer premise equipment (CPE) waarmee aansluiting van niet-ISDN-CPE-apparatuur, zoals een analoge telefoon of een computer, op ISDN mogelijk wordt.
Themes
Complete beeldverandering voor de mobiele telefoon, waardoor het mobieltje een persoonlijk uiterlijk krijgt. Door een theme op het mobieltje te plaatsen, worden alle menu"s, achtergronden en icoontjes aangepast.
Timeout
Tijdoverschrijding
Als bij het inbellen, na een bepaalde vooringestelde tijd, geen verbinding tot stand wordt gebracht, volgt een timeout-melding.
TinySex
Lijkt op telefoonseks. Het staat voor het simuleren van seks door het beschrijven van de behandelingen.
TMC
Traffic Message Channel
Sommige navigatiesystemen beschikken over TMC. Dit systeem ontvangt via RDS-radiosignalen actuele verkeersinformatie van het TIC (Traffic Information Centre), zoals wegwerkzaamheden, omleidingen en files. Die informatie wordt naar het navigatiesysteem geleid, zodat er eventueel een alternatieve route berekend kan worden.
TMN
Telecommunications Management Network
Mondiaal initiatief van de publieke telefoonbedrijven om een architectuur te ontwikkelen voor het beheren van nieuwe telefoonnetwerken en -diensten.
Tone dialing
Een telefoonverbinding aanvragen door het gebruik van druktoetsen. Het signaal bestaat uit tonen. Tegengesteld aan pulse dialing.
Toothing
Middel om mensen te ontmoeten tijdens het reizen door gebruik te maken van bleutooth technologie. De toother verzend een boodschap en wacht op antwoord. Als de andere partij ook een toother is dan proberen ze elkaar te verleiden. Het uiteindelijke doel van een toother is de ander te verleiden tot sex.
TPON
Telephony over Passive Optical Network
Telefonie die PON gebruikt als geheel of een deel van een transmissiesysteem tussen een telefoonswitch en een abonnee.
Track
Traject
GPS-term. Tijdens het reizen met een GPS-ontvanger slaat deze regelmatig zijn positie op. Hierdoor kan er na de reis gekeken worden welk traject er is afgelegd.
Trellis
Codeermethode bij telecommunicatie. Maakt gebruik van QAM, gecombineerd met forward error-correctie.
Tripleplay
Het aanbieden van breedbandinternet, telefonie en televisie in 1 pakket, vaak over dezelfde lijn.
Truetone
Een beltoon met echte geluiden, bijvoorbeeld van een leeuw, telefoon, machinegeweer, of koe.
Trunk
Hoofdkabel van een netwerk
Een dedicated telefooncircuit dat twee switchingcentra, central offices of dataconcentratie-apparaten met elkaar verbindt.
TSAPI
Telephony Services Application Program Interface
Standaard van AT&T en Novell voor integratie van computer en telefoon.
Turboline
ADSL-snelnet in België.