RAN
Radio Access Networks
RAN"s vormen de onderliggende vaste infrastructuur van de G3-netwerken, waarbij de G3 staat voor de derde generatie GSM.
Remote
Remote unit
Letterlijk: "op afstand". In telefonie-jargon wordt met Remote een naar voren geschoven onderdeel van de local exchange bedoeld. De Remote staat dus op afstand van de "host", het centrale deel van de telefooncentrale. De Remote wordt toegepast in situaties waarbij bijvoorbeeld de afstand tussen telefoonaansluiting en telefooncentrale te groot is.
Remote Bridge
Een speciaal soort bridge, die aan één kant een koppeling naar het (openbare) telefoonnet kan maken. Twee via het telefoonnet gekoppelde remote bridges vormen dus weer een bridge.
Remote bridging
Hiermee wordt de mogelijkheid bedoeld tot koppeling van twee of meer LAN"s via een telefoonlijn of een publiek datanetwerk. Dit betekent meestal dat de gekoppelde LAN"s zich op grote afstand van elkaar bevinden. De koppelingen worden "external" tot stand gebracht.
RIC
Radio Identity Code
Een uniek adres dat een POCSAG-semafoon identificeert.
Ringtone
Beltoon
Oproeptoon van een - meestal mobiele - telefoon. De ringtones zijn vaak tegen betaling te verkrijgen op het internet. Wanneer je een ringtone hebt besteld, krijg je een SMS met de juiste code, die vervolgens onder een bepaalde naam wordt opgeslagen in het mobieltje. Deze ringtone kun je dan onder Instellingen als standaardbeltoon kiezen.
RJ-11
Registered Jack 11
Recommended Jack 11.
Telefoonkabel

Connector gebruikt bij telefonie. Ondersteunt maximaal 4 draden. Dit verwijst naar het kleine telefoonplugje met vier pennetjes. Zeker in de bedrijfswereld is dit de nieuwe standaard om telefoontoestellen mee in de muur te prikken. Thuis doen we het vaak nog met de dikke vierpotige PTT-stekker. (Merk op: er zijn dikke vierpotige PTT-stekkers verkrijgbaar waarin je een RJ11-plug kunt klikken. Heel handig want dan hoef je niet aan de modemdraad te solderen!).
RM
Roaming
De mogelijkheid om de mobiele telefoon ook te gebruiken via andere netwerken dan waar de gebruiker een abonnement heeft. Op die manier is het mogelijk om in het buitenland gebruik te kunnen maken van de gsm.
Roaming
Roaming betekent zwerven: bij overgang van het ene naar het andere netwerk (zowel binnenlands als naar het buitenland) meldt de telefoon dat automatisch aan de centrale. Afhankelijk van de afspraken tussen de verschillende aanbieders, zoals bijvoorbeeld Libertel en Telfort, kunt u ook in eigen land gebruik maken van verschillende netwerken.
Route
GPS-term. De route is de afstand tussen twee waypoints, maar dan wel de menselijk haalbare. Bepaalde objecten, zoals huizen en ravijnen, moeten worden ontweken om van waypoint naar waypoint te gaan. De GPS-ontvanger (of GPS-software) bepaalt deze route en geeft de juiste beweegrichting aan.
RTX
Een beltoon beschrijvingsbestand. Een RTX-bestand is een tekstbestand, wat de naam van een ringtone (beltoon), een controle sectie en een aantal beltoon commando"s bevat. De RTX-beltoon beschrijvingsformaat is backward compatibel met de RTTL, maar biedt uitbreidingen volgens de Nokia Smart Messaging standaard.