E.164
Een gestandaardiseerd nummerplan dat bijvoorbeeld wordt gebruikt in ISDN. Het zorgt ervoor dat iedereen in de wereld een ander nummer heeft, en wel op een gestructureerde manier.
E1
European Digital Signal 1
Basis Europese multiplex eenheid die dertig voice kanalen in een 256 bit frame samenvoegt en verstuurt met een snelheid van 2,48 Mbps. Het is een van de snelheden die in PDH zijn vastgelegd.
E3
European Digital Signal 3
Europese transmissie-standaard voor een verbinding (bijvoorbeeld huurlijn) van 34 Mbit/s. Het is een van de snelheden die in PDH zijn vastgelegd.
E911
Een initiatief van de FCC (Federal Communications Commission) die gebruik maakt van draadloze antennes om zo de locatie van een telefonerende gebruiker met een gsm te kunnen herkennen. De E911 is de meest gebruikte LBS (Location-based Service) in Amerika.
EasySwitch
Wisselgesprek
Hiermee krijgt u er als het ware een tweede lijn bij. Wanneer er een tweede gesprek binnenkomt, hoort u een korte toon waarna u twee mogelijkheden heeft: het bestaande gesprek in de wacht zetten en het tweede telefoontje aannemen, of het bestaande gesprek direct verbreken om het tweede telefoontje aan te nemen.
EDACS
Fabrikant-specifiek mobilofoonsysteem voor getrunkte PMR-netwerken; in dit geval van Ericsson.
EDGE
Enhanced Data rates for GSM Evolution
Mobiele datacommunicatie met 384 kb/s.
EFR
Enhanced Full Rate
Een techniek die ervoor zorgt dat uw telefoon beter klinkt (minder last van ruis) dan niet EFR-telefoons. EFR werkt alleen als uw telefoon en de aanbieder/netwerk beide het ondersteunen.
EIR
Equipment Identity Register
Onderdeel bii GSM dat de identiteit van de mobiele terminals (en die van niet de abonnees) bijhoudt. Meestal gecombineerd rnet het Authenticatie Centrum (AUC).
EMS
Enhanced Messaging Service
EMS biedt de mogelijkheid met een mobiele telefoon simpele media, zoals korte geluidsbestanden, beeld en aangepaste tekst te versturen en te ontvangen. Een EMS"je is een aaneenschakeling van verschillende SMS"jes met uiteenlopende inhoud (tekst, geluid of beeld), die via de SMS-centrale wordt verstuurd.
EMS-venster
Een 64 KB blok in de adresruimte van een pc tussen 640 KB en 1 MB, waarin vier EMS-pagina"s met elk 16 KB kunnen worden gezet. Het EMS-venster vormt een soort venster op de veel grotere adresruimte van het expanded memory.
Enertel
Samenwerkingsverband van regionale energie- en kabelbedrijven voor het aanbieden van telefonie en dataverkeer.
ERG
European Regulator Group
De verzameling van Europese OPTA"s (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit). De ERG is een onafhankelijke organisatie voor het spiegelen, debateren en adviseren op het gebied van de elektronische communicatie. Samengesteld uit de directies van de diverse Europese OPTA"s, als een bemiddelaar tussen de OPTA"s en de Europese Commissie, met als taak om de Europese Commissie te adviseren en assisteren bij de consolidatie van de interne telecom markt.
ERMES
European Radio Message System
Een systeem voor paneuropese digitale semafonie op het land. Met dit systeem is het mogelijk om iemand met een semafoon in heel Europa op te roepen.
ESN
Electronic Serial Number
Een nummer, dat samen met het MAN, tijdens de authenticatie gecontroleerd wordt. Bij GSM wordt dit nummer bijvoorbeeld weer het mobile equipment identity number (IMEI) genoemd.
Euro-ISDN
Een verzamelnaam voor Europese ISDN-protocollen voor het D-kanaal, bestaande uit: DSS1, ETSI, ETSI-1 en NET3.
Event
GPS-term. Een event is een bepaald punt met een bepaalde eigenschap. Vaak kunnen deze events (boom, paadje, kei) worden opgeslagen in de GPS-ontvanger om zo dat punt terug te kunnen vinden.