G3
ISDN-protocol voor B-kanalen, dat wordt gebruikt voor het versturen van een fax met een snelheid van 14.400 bps.
Groep-3-fax
Overdrachtsstandaard voor faxen. Groep 3 biedt een overdrachtssnelheid van 9600 Bit/s en datacompressie.
G4
Groep 4 faxtransmissie
ISDN-protocol voor B-kanalen, dat wordt gebruikt voor het versturen van een fax met een hogere snelheid dan G3.
Galileo
Het Europese alternatief voor GPS (Global Positioning System). Vernoemd naar de 15e-eeuwse wetenschapper Galileo Galilei.
GAP
Generic Access Profile
Overkoepelende standaard die ervoor zorgt dat DECT-apparaten van diverse fabrikanten compatibel zijn.
GAP compatible
Een standaard die het mogelijk maakt een DECT-basisstation van een telefoontoestel met DECT-handtoestellen van een ander merk te combineren.
Gatekeeper
Server, die ervoor zorgt dat communicatie-functies centraal worden afgehandeld en gecoördineerd. Zo zorgt een gatekeeper in Internet-telefonie ervoor dat men telefoon-gesprekken over het Internet kan aanvragen en opbouwen.
Gateway
Dienst die ervoor zorgt dat er een koppeling tussen het vaste telefoonnet en ADSL kan worden gemaakt.
Geografisch ongebonden nummerreeksen
Reeksen van telefoonnummers die je in heel Nederland kunt gebruiken, zodat je met internettelefonie met hetzelfde nummer overal te bereiken bent. Internettelefonie kan ook gebruikt worden op notebooks, die middels hotspots het Internet willen werken.
Gesloten Netten
Mobilofoonnetten die worden gebruikt door slechts één bedrijf of organisatie. Meestal moet echter de gebruikte frequentie worden gedeeld met andere gebruikers in dezelfde regio.
GGSN
Gateway GPRS Support Node
De GGSN vormt de verbinding met de buitenwereld en neemt functies over van conventionele internetproviders, zoals adrestoewijzing en protocolomzetting. Voor het internet is de GGSN de router naar alle mobiele deelnemers van het gsm-netwerk.
Global Roaming
Een service die het mogelijk maakt in honderden steden over de gehele wereld in te bellen tegen lokaal of nationaal telefoontarief. Op deze wijze is het mogelijk tegen geringe kosten wereldwijd e-mail te versturen en te ontvangen, bestanden door te sturen en op te halen en gebruik te maken van het world wide web.
Glonass
Global Navigation Satellite System
De Russische tegenhanger van het satellietnavigatiesysteem GPS.
GPRS
General Packet Radio Service
De snelle verbinding voor WAP-telefoons. Met deze techniek is mobiel internetten en e-mail mogelijk zonder steeds opnieuw in te moeten bellen; je bent altijd online en betaalt voor de data die je verzendt. Omdat via GPRS ook kan worden ingelogd op een intranet (bedrijfsnetwerk) is de veiligheid uitvoerig getest. In feite is de werking van GPRS te vergelijken met die van een LAN: gegevens worden in de vorm van digitale pakketjes verzonden.
Groep-3-fax
G3
Overdrachtsstandaard voor faxen. Groep 3 biedt een overdrachtssnelheid van 9600 Bit/s en datacompressie.
Groep-4-fax
G4
Als groep 3, maar voor het digitale net ISDN met wezenlijk hogere overdrachtsnelheden bij een hogere resolutie.
Group I fax
CCITT norm voor de eerste generatie faxtoestellen met een verticale resolutie van 4 lijnen/mm. Deed geen gegevenscompressie.
Group II fax
CCITT norm voor de tweede generatie faxtoestellen met een hogere resolutie en gegevenscompressie.
Group IV fax
CCITT specificatie voor snelle faxmachines met een tweedimensionele compressie en een ISDN-verbinding.
Group lll
Afspraken voor communicatie tussen twee faxen. Hierbij wordt een pagina verstuurd in ongeveer 20 seconden bij een effectieve overdrachtssnelheid van 9600 bps. De resolutie van deze faxen is 203 * 98 dpi (203 * 196 dpi in de fine-mode). Faxen volgens group I en ll worden niet meer verkocht.
GSM
Global System for Mobile communications
Digitaal cellulair systeem voor mobiele telecommunicatie-diensten. GSM is oorspronkelijk een Europese standaard, maar wordt ook in andere werelddelen steeds populairder. GSM kan werken op drie verschillende frequenties: 900 MHz, 1800 MHz en 1900 MHz.
GSM 900
GSM frequentie. De meestgebruikte versie van GSM. De 900 MHz-frequentie is binnen geheel Europa gereserveerd voor GSM (D1/D2). Wordt gebruikt door meer dan 90 % van de GSM-gebruikers. Een cruciale factor voor het succes van GSM was ongetwijfeld de internationale roaming-mogelijkheid. Een aantal GSM-netexploitanten beschikt momenteel over meer dan 50 roaming-overeenkomsten en bieden hun klanten daarmee een continu groeiende wereldwijde geografische mobiliteit.
GSM fase 2
Toestel is geschikt voor de modernste GSM-technologie zoals beschermd telefoongeheugen en energiebesparende SIM-kaart. Tevens voor netwerkdiensten zoals kosteninformatie etc.
GSM Radio PC Card
Maakt zowel spraak (via de microfoon van het notebook) als datatransmissie mogelijk.
Gsm-parkeren
Met deze methode kunnen parkeerders via hun mobiele telefoon betalen voor een parkeerplaats.