Famous last mile cables
De kabels tussen de centrale en de huisaansluitingen van de telefoon of televisie.
Fax
Facsimile
Telefax

Toestel waarmee je een papieren document over een telefoonlijn kan doorsturen naar iemand anders met zo"n toestel. Een computer die uitgerust is met een modem, heeft vaak ook fax-functionaliteiten.
Fax Mode
De modus waarin de faxmodem bestanden in een faxformaat kan versturen of ontvangen.
Fax-Back
Een beller kan een faxnummer intoetsen om zo een document toegestuurd te krijgen.
Fax-Forwarding
Hiermee kunnen faxen die zijn ontvangen doorgestuurd worden naar een ander nummer.
Fax-kaart
Uitbreidingskaart waarmee het mogelijk ist om de PC als fax te gebruiken. Teksten uit tekstverwerkers kunnen rechtstreeks zonder tussenkomst van papier gefaxt worden. Meestal is de fax-kaart gecombineerd met een intern modem: een modem/fax-kaart.
Fax-on-demand
Systeem waarbij gebeld kan worden naar een bepaald nummer, waar men zijn eigen faxnummer kan opgeven om informatie te ontvangen. Na het opgeven van het eigen faxnummer wordt de informatie daar naartoe gezonden.
Faxen via de PC
Faxen zonder papier, dus. Digitale documenten kunnen door een fax-apparaat prima op papier worden uitgedraaid (een fax is tenslotte een soort printer), en papieren faxen kunnen door een PC prima worden ontvangen en op het beeldscherm worden getoond.
FDD
Frequency-Division Duplexing
Methode waarbij scheiding in de tijd gebruikt wordt om heen- en terugweg bij een full duplex communicatie te scheiden. Gebruikt bij systemen met grotere communicatie-afstanden, zoals GSM.
FDMA
Frequency Division Multiple Access
Toegangsmechanisme waarbij een aantal digitale kanalen gebruik maken van een kanaal door scheiding van frequenties. Techniek om het spectrum van radio-transmissie te delen met meerdere gebruikers, zodat elke gebruiker een eigen communicatie-kanaal heeft. FDMA maakt gebruik van verschillende frequenties, om het verkeer van de diverse gebruikers van elkaar te onderscheiden. Alternatieve technieken zijn CDMA en TDMA. In GSM wordt bijvoorbeeld TDMA toegepast, in combinatie met FDMA.
Fix
GPS-term. Hoe groter de fix, hoe sterker het signaal dat de GPS-ontvanger van de satellieten binnenkrijgt, des te nauwkeuriger de positie die de GPS-ontvanger aangeeft.
FLPMTS
Future Land Mobile Public Telecommunications System
Concept van de ITU voor een universele mobiele dienst, later vervangen door UMTS.
FOIP
Fax Over IP
Faxen versturen met behulp van een Internet-verbinding.
Footprint
Het totale oppervlak waarin een satelliet kan worden ontvangen.
Foutcorrectie
Systeem om storingen op de telefoonlijn op te sporen en de invloed ervan op digitale gegevens weg te werken.
Freephone
Gratis telefoonnummer.
Frequency hopping
Wisselen van frequenties. Bluetooth maakt gebruik van frequency hopping, waardoor iedere seconde zo"n 1600 keer van frequentie wordt gewisseld.
FSK
Frequency Shift Keying
Modulatiemethode, waarbij een nul en een één worden aangegeven door twee verschillende frequenties. Veelgebruikt voor modem-verbindingen over telefoonkieslijnen voor lagere baudrates.
FTTH
Netwerk waarbij een optische vezel (glasvezel) verbinding maakt tussen een telefooncentrale en de klant (thuis of verblijfplaats). Wanneer men een glasvezel-aansluiting heeft tot in huis, dan spreekt men van FTTH. Dit wordt vandaag de dag nog nauwelijks toegepast vanwege de hoge kosten.
FUTURE
First User Terminal Under Radiotext Exchange
Combinatie van zakcomputer en semafoon, waarmee data van de Amsterdamse Effectenbeurs en algemene financiële indices kunnen worden ontvangen.